Podsumowanie Finału XII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego w ZSCKR w Studzieńcu

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu, odbył się Finał XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego, który zgromadził młodych, zdolnych kucharzy z całej Polski. Konkurs, organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni I Cukierni oraz Polską Inicjatywę Kulinarną, miał na celu promowanie produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Zwycięzcy i ich dania:
 
Julia Ślużyńska, Marek Romanowski - Polędwiczka sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym 
 
Dominik Dług - Polskie "Surf and turf"
 
Maria Solińska, Hubert Hyzopski - "Pokuczaje" z karpia z sosem piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą 
 
Wyróżnienia:
 
Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka - Comber z sarny, krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińśkim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe, buraki w miodzie, chips z jarmużu 
 
Kamila Janiszewska, Wioletta Radomska - Powędzane piersi z kaczki z puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni otulone sosem śliwkowo-piernikowym 
 
Natalia Macuda, Kacper Grala - Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi 
 
Julia Miedzińska, Maja Bogdańska - Pierś z kurczaka z sosem z jeżyn i miodu pitnego, z puree z fasolki, pyroczkiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili 
 
Serdeczne gratuluje wszystkim uczestnikom oraz ich opiekunom za niesamowitą kreatywność i umiejętności kulinarne!
 
Konkurs ten nie tylko promuje lokalne produkty i tradycyjne przepisy, ale również inspiruje młodych kucharzy do eksplorowania możliwości polskiej kuchni ukazując jej bogactwo i różnorodność.

Najnowsze wydarzenia

Podpisanie Umów z Jednostkami OSP z Powiatu Przasnyskiego

dodano dnia 07.10.2023

W Przasnyszu miało miejsce ważne wydarzenie, podczas którego zostały podpisane umowy z jednostkami Ochotniczej Straży Pożarnej (OSP) z powiatu przasnyskiego z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie.

Wsparcie dla Północnego Mazowsza

dodano dnia 07.10.2023

W ramach Rządowego Programu Inwestycji Strategicznych, Prawo i Sprawiedliwość angażuje się w wsparcie lokalnych samorządów na Północnym Mazowszu, dostarczając niezbędnych środków i wsparcia na kluczowe projekty inwestycyjne.

100-lecie Stada Ogierów w Łącku

dodano dnia 08.10.2023

Wyjątkowy powód do świętowania - 100-lecie Stada Ogierów w Łącku! Dzięki Państwa pracy, wiedzy i zaangażowaniu kontynuowane jest piękne dzieło hodowli koni w Polsce.

Uczciłem wraz z OSP w Zieluniu Pamięć Bohaterów w Zieluniu

dodano dnia 06.10.2023

Dziś, wspólnie z Ochotniczą Strażą Pożarną w Zieluniu, zatrzymałem się na chwilę, aby uczcić pamięć dwudziestu niewinnych mieszkańców, którzy padli ofiarami brutalnej zbrodni dokonanej przez Niemców 81 lat temu, 6 października 1942 roku.

Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych "Poznajcie swoje" w Zespole Szkół nr 2 w Mławie

dodano dnia 06.10.2023

W murach Zespołu Szkół nr 2 w Mławie odbyły się inspirujące warsztaty kulinarne "Poznajcie swoje", zorganizowane przez Polski Związek Łowiecki we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem wydarzenia było przybliżenie młodzieży do kultury łowieckiej oraz edukacja w zakresie wykorzystania darów naszych lasów w kuchni.

I Bieg ku pamięci ofiar Faszyzmu pod moim patronatem

dodano dnia 05.10.2023

Dziś w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Zieluniu odbył się bieg" I Bieg ku pamięci ofiar Faszyzmu " pod moim patronatem. Wydarzenie zgromadziło na linii startu aż 350 biegaczy