W murach Zespołu Szkół nr 2 w Mławie odbyły się inspirujące warsztaty kulinarne "Poznajcie swoje", zorganizowane przez Polski Związek Łowiecki we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem wydarzenia było przybliżenie młodzieży do kultury łowieckiej oraz edukacja w zakresie wykorzystania darów naszych lasów w kuchni.
Dziś, wspólnie z Ochotniczą Strażą Pożarną w Zieluniu, zatrzymałem się na chwilę, aby uczcić pamięć dwudziestu niewinnych mieszkańców, którzy padli ofiarami brutalnej zbrodni dokonanej przez Niemców 81 lat temu, 6 października 1942 roku.
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu, odbył się Finał XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego, który zgromadził młodych, zdolnych kucharzy z całej Polski. Konkurs, organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni I Cukierni oraz Polską Inicjatywę Kulinarną, miał na celu promowanie produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Dziś, w murach Ministerstwa Edukacji i Nauki, miało miejsce uroczyste ogłoszenie programu „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego”. Program, zainicjowany przez MEiN, zakłada pilotażowe prowadzenie badań naukowych, które mają wspierać sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji.
Z radością informuję, że jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Sosonowie została wyposażona w nową torbę medyczną! Nowy sprzęt z pewnością zwiększy efektywność i bezpieczeństwo działań ratowniczo-gaśniczych, umożliwiając skuteczniejsze udzielanie pierwszej pomocy na miejscu zdarzeń.
Z wielką radością informuję, że jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Gościszce została wyposażona w nową torbę medyczną! Nowy sprzęt z pewnością przyczyni się do jeszcze skuteczniejszego udzielania pierwszej pomocy podczas akcji ratowniczo-gaśniczych i zwiększy bezpieczeństwo zarówno mieszkańców, jak i samych strażaków.