Uczciłem wraz z OSP w Zieluniu Pamięć Bohaterów w Zieluniu

Dziś, wspólnie z Ochotniczą Strażą Pożarną w Zieluniu, zatrzymałem się na chwilę, aby uczcić pamięć dwudziestu niewinnych mieszkańców, którzy padli ofiarami brutalnej zbrodni dokonanej przez Niemców 81 lat temu, 6 października 1942 roku.

Czesław Amancewicz, Jan Bartosiewicz, Bronisław Bronecki, Antoni Dunikowski, Michał Dunikowski, Tadeusz Gross, Julian Gołębiewski, Jan Grochowski, Ryszard Hałużyński, Piotr Józefowicz, Wacław Katarzyński, Jan Pawłowski, Bronisław Piskorowski, Stanisław Sokolski, Jan Stachowski, Rajmund Wiechowski, Stanisław Wojtkiewicz, Stanisław Zawierta, Jan Zalewski, Longin Zalewski - to imienia tych, którzy zostali powieszeni w odwecie za ucieczkę partyzanta Armii Krajowej z aresztu.
 
Ich śmierć była aktem okrutnej zemsty, ale dzisiaj, ich imiona żyją jako symbol oporu, odwagi i nieugiętej postawy w obliczu okupanta.
 
Cześć Ich Pamięci!!!
 
W tych trudnych chwilach wspomnień, razem z lokalną społecznością, złożyłem kwiaty i zapaliliśmy znicze, aby uczcić tych, którzy oddali życie za wolność naszej Ojczyzny. Wspólnie przypomnieliśmy sobie o tym, jak ważne jest pamiętanie o historii i tych, którzy ofiarowali najwięcej, abyśmy mogli żyć w wolnej Polsce.
 
Niech ich ofiara będzie dla nas wszystkich przypomnieniem o wartości wolności i niepodległości, oraz o tym, jak ważne jest przekazywanie pamięci o tych wydarzeniach kolejnym pokoleniom.
 
Cześć i Chwała Bohaterom!!!

Najnowsze wydarzenia

Podsumowanie Finału XII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego w ZSCKR w Studzieńcu

dodano dnia 06.10.2023

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu, odbył się Finał XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego, który zgromadził młodych, zdolnych kucharzy z całej Polski. Konkurs, organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni I Cukierni oraz Polską Inicjatywę Kulinarną, miał na celu promowanie produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Podpisanie Umów z Jednostkami OSP z Powiatu Przasnyskiego

dodano dnia 07.10.2023

W Przasnyszu miało miejsce ważne wydarzenie, podczas którego zostały podpisane umowy z jednostkami Ochotniczej Straży Pożarnej (OSP) z powiatu przasnyskiego z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie.

Wsparcie dla Północnego Mazowsza

dodano dnia 07.10.2023

W ramach Rządowego Programu Inwestycji Strategicznych, Prawo i Sprawiedliwość angażuje się w wsparcie lokalnych samorządów na Północnym Mazowszu, dostarczając niezbędnych środków i wsparcia na kluczowe projekty inwestycyjne.

Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych "Poznajcie swoje" w Zespole Szkół nr 2 w Mławie

dodano dnia 06.10.2023

W murach Zespołu Szkół nr 2 w Mławie odbyły się inspirujące warsztaty kulinarne "Poznajcie swoje", zorganizowane przez Polski Związek Łowiecki we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem wydarzenia było przybliżenie młodzieży do kultury łowieckiej oraz edukacja w zakresie wykorzystania darów naszych lasów w kuchni.

I Bieg ku pamięci ofiar Faszyzmu pod moim patronatem

dodano dnia 05.10.2023

Dziś w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Zieluniu odbył się bieg" I Bieg ku pamięci ofiar Faszyzmu " pod moim patronatem. Wydarzenie zgromadziło na linii startu aż 350 biegaczy

Pilotaż programu Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego. 100 mln zł na współpracę nauki i sektora mleczarskiego

dodano dnia 05.10.2023

Dziś, w murach Ministerstwa Edukacji i Nauki, miało miejsce uroczyste ogłoszenie programu „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego”. Program, zainicjowany przez MEiN, zakłada pilotażowe prowadzenie badań naukowych, które mają wspierać sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji.