Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych "Poznajcie swoje" w Zespole Szkół nr 2 w Mławie

W murach Zespołu Szkół nr 2 w Mławie odbyły się inspirujące warsztaty kulinarne "Poznajcie swoje", zorganizowane przez Polski Związek Łowiecki we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem wydarzenia było przybliżenie młodzieży do kultury łowieckiej oraz edukacja w zakresie wykorzystania darów naszych lasów w kuchni.

Pod okiem wybitnego szefa kuchni, Szymona Czerwińskiego, uczniowie mieli okazję zgłębiać tajniki przygotowywania tradycyjnych dań z dziczyzny oraz poznawać lokalne produkty, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i ekologiczne. Szymon Czerwiński, który jest finalistą V edycji programu MasterChef oraz absolwentem prestiżowych paryskich szkół kulinarnych takich jak Le Cordon Bleu, Alain Ducasse i Hotel Ritz Paris, podzielił się z uczestnikami swoją pasją oraz wiedzą na temat kuchni opartej na lokalnych składnikach.
 
Warsztaty nie tylko dostarczyły uczestnikom praktycznej wiedzy na temat przygotowywania potraw, ale także były okazją do dyskusji na temat wartości odżywczych i kulturowego znaczenia lokalnej żywności. Młodzież miała okazję dowiedzieć się, jak ważne jest poznanie pochodzenia używanych składników oraz jak duży wpływ ma to na jakość przygotowywanych potraw.
 
Podczas spotkania uczniowie mieli również możliwość zadawania pytań i wymiany doświadczeń z profesjonalistą, co z pewnością będzie dla nich cenną lekcją na przyszłość.
 
Wierze, że zdobyta wiedza przyczyni się do rozwoju pasji kulinarnej wśród młodzieży oraz promowania zdrowego i świadomego odżywiania.
 

Najnowsze wydarzenia

Uczciłem wraz z OSP w Zieluniu Pamięć Bohaterów w Zieluniu

dodano dnia 06.10.2023

Dziś, wspólnie z Ochotniczą Strażą Pożarną w Zieluniu, zatrzymałem się na chwilę, aby uczcić pamięć dwudziestu niewinnych mieszkańców, którzy padli ofiarami brutalnej zbrodni dokonanej przez Niemców 81 lat temu, 6 października 1942 roku.

Podsumowanie Finału XII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego w ZSCKR w Studzieńcu

dodano dnia 06.10.2023

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu, odbył się Finał XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego, który zgromadził młodych, zdolnych kucharzy z całej Polski. Konkurs, organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni I Cukierni oraz Polską Inicjatywę Kulinarną, miał na celu promowanie produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Podpisanie Umów z Jednostkami OSP z Powiatu Przasnyskiego

dodano dnia 07.10.2023

W Przasnyszu miało miejsce ważne wydarzenie, podczas którego zostały podpisane umowy z jednostkami Ochotniczej Straży Pożarnej (OSP) z powiatu przasnyskiego z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie.

I Bieg ku pamięci ofiar Faszyzmu pod moim patronatem

dodano dnia 05.10.2023

Dziś w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Zieluniu odbył się bieg" I Bieg ku pamięci ofiar Faszyzmu " pod moim patronatem. Wydarzenie zgromadziło na linii startu aż 350 biegaczy

Pilotaż programu Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego. 100 mln zł na współpracę nauki i sektora mleczarskiego

dodano dnia 05.10.2023

Dziś, w murach Ministerstwa Edukacji i Nauki, miało miejsce uroczyste ogłoszenie programu „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego”. Program, zainicjowany przez MEiN, zakłada pilotażowe prowadzenie badań naukowych, które mają wspierać sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji.

Nowa torba medyczna dla OSP Sosonowo

dodano dnia 04.10.2023

Z radością informuję, że jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Sosonowie została wyposażona w nową torbę medyczną! Nowy sprzęt z pewnością zwiększy efektywność i bezpieczeństwo działań ratowniczo-gaśniczych, umożliwiając skuteczniejsze udzielanie pierwszej pomocy na miejscu zdarzeń.