W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu odbyły się warsztaty kulinarne "Poznajcie swoje"

W warsztatach uczestniczyli uczniowie 8 szkół szkół rolniczych.

6 czerwca 2023 w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu odbyły się warsztaty kulinarne „ Poznajcie swoje”, organizowane przez Polski Związek Łowiecki we współpracy z Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w których wziąłem udział.
W warsztatach uczestniczyli uczniowie 8 szkół, w tym szkół rolniczych prowadzonych przez MRiRW:
1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku,
2. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Stanisława Reymonta w Dobroszycach,
3. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu,
4. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce,
5. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym,
6. Zespół Szkół Gastronomicznych im. F. Karamać w Gorzowie Wielkopolskim,
7. Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 w Lesznie,
8. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu.
Uczniowie pod okiem znanego szefa kuchni Szymona Czerwińskiego mogli przyrządzać dania oparte o dziczyznę oraz 4-8 produktach regionalnych i lokalnych, w tym wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Warsztaty „Poznajcie swoje” miały charakter edukacyjny. Miały one na celu przybliżyć młodzieży kulturę łowiecką w postaci tradycyjnych dań przyrządzanych z darów naszych lasów.
Zarówno dziczyzna jak i produkty regionalny zawdzięczają swą wyjątkowość lokalnej kulturze, tradycji i historii, a także stanowią istotna cześć dziedzictwa kulturowego.

 

Najnowsze wydarzenia

W Chorzelach uczestniczyłem w pikniku Produktu Polskiego i w Bitwie Regionów

dodano dnia 12.06.2023

W Konkursie wzięło udział 10 Kół Gospodyń Wiejskich z Gmin: Przasnysz, Krasne oraz Krzynowłoga Mała.

Piknik "Poznaj Dobrą Żywność"

dodano dnia 18.06.2023

Na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec rozpoczęliśmy piknik którego celem jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych.

XXIII Mazowieckie Dni Rolnictwa

dodano dnia 19.06.2023

Tegoroczne wydarzenie to obchody 100lecia Doradztwa Rolniczego na Mazowszu, w których z przyjemnością wziąłem udział.

Wczoraj w Mławie miałem przyjemność obejrzeć rekonstrukcje w wykonaniu 79 pułku piechoty.

dodano dnia 04.06.2023

Wydarzenia te miały miejsce w nocy z 2 na 3 czerwca 1945 roku. Wtedy to, grupa byłych żołnierzy AK zaatakowała Urząd Bezpieczeństwa Publicznego w Mławie.

Spotkanie z zakresu dwustronnej współpracy w sektorze rolno-spożywczym z ambasador Bangladeszu

dodano dnia 30.05.2023

Podczas spotkania wskazałem na wysoką jakość polskich produktów rolno- spożywczych i oraz duże możliwości ich eksportu na zagraniczne rynki.