MAZOWIECKIE ROLNICTWO I ROZWÓJ WSI

Rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich stanowią jeden z najważniejszych kierunków rozwoju gospodarczego Polski i Mazowsza. Rolnictwo województwa mazowieckiego zajmuje czołową pozycje w tej dziedzinie gospodarki w Polsce, o czym decydują tradycja i wysoka wydajność produkcji roślinnej i zwierzęcej, np. produkcji mleczarskiej (Ostrołęka, Ciechanów, Siedlce, Mława), hodowli trzody chlewnej (Sokołów Podlaski, Ostrołęka) drobiarstwa (Ciechanów, Płock), a szczególnie specjalizacja w produkcji ogrodniczej (Grójec, Garwolin, Skierniewice) i warzywnictwie (okolice Warszawy, Radom).

Rolnictwo mazowieckie w ostatnich latach rozwijało się stosunkowo dobrze, lecz mimo że dysponujemy wielką produkcją rolną oraz dobrej jakości płodami to nadal wiele kwestii jest nie rozwiązanych. Do problemów należą te o skali międzynarodowej, czego przykładem są sankcje rosyjskie na owoce z naszych sadów, których produkcja na Mazowszu w okolicach Grójca i Garwolina jest ogromna. Mazowsze jest największym producentem jabłek w Polsce i jednym z największych w Europie. Większość polskich jabłek produkowana jest w województwie mazowieckim i jest to około 40% krajowych zbiorów jabłek, dlatego konieczne jest otoczenie szczególną troską tej branży.

 

Postawienie na rozwój obszarów wiejskich na Mazowszu oznacza szersze wykorzystanie zasobów rolnictwa i wsi oraz z uwagi na lokalizację aglomeracji warszawskiej w jego centrum potrzebę stworzenia nowych warunków w zakresie infrastruktury wiejskiej. Obszary wiejskie są dla mieszkańców aglomeracji warszawskiej atrakcyjnym miejscem do zamieszkania i prowadzenia działalności gospodarczej. Oznacza to, że potrzebne będą dobrze funkcjonujące usługi, zarówno prywatne jak i publiczne, czyli potrzebę stworzenia infrastruktury technicznej i społecznej, sprawny transport publiczny, czyli wszystko to, co sprawia, że życie i praca na wsi staje się alternatywą dla dużego miasta. Program rolny dla Mazowsza, w tej sytuacji nie może dotyczyć tylko samego rolnictwa, ale ma na celu przede wszystkim przywrócenie rangi i znaczenia obszarów wiejskich, które były marginalizowane w polityce gospodarczej PO-PSL.

CO RZĄD ZROBIŁ DLA MAZOWIECKICH ROLNIKÓW I WSI

Rząd Prawa i Sprawiedliwości podejmuje działania na rzecz podniesienia konkurencyjności i rozwoju polskiego rolnictwa wspierając eksport produktów rolno-spożywczych. Obecnie jednym z najważniejszych działań resortu rolnictwa jest poszukiwanie nowych rynków dla polskich produktów rolnych, szczególnie na rynkach pozaeuropejskich. W 2017 r. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych osiągnęła rekordowy poziom ponad 27 mld euro, wzrastając w porównaniu do 2016 roku o 12,3%.

Ważnym zadaniem Rządu było też wyrównywanie szans polskich rolników w konkurencji z rolnikami krajów UE. W ramach „Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 roku – polskie priorytety” Rząd kontynuuje dążenia do wyrównania dopłat bezpośrednich dla polskich rolników do poziomu porównywalnego z tymi, jakie otrzymują rolnicy w Niemczech czy Francji.

Rząd od początku funkcjonowania broni polskiej ziemi i wstrzymał na 5 lat sprzedaż państwowej ziemi, dając rolnikom możliwość dzierżawy na korzystnych warunkach zgodnie z przeznaczeniem. Ułatwia to konkurowanie rolników z dużymi podmiotami na rynku ziemi. Podjął też działania w celu poprawy kompetencji, umiejętności i wiedzy producentów rolnych, także w ramach powołanego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Kluczowym programem przeciwdziałania stratom w rolnictwie jest program dotowanych ubezpieczeń upraw rolnych. Uruchomione zostały dotacje w wysokości 65 % składki do 1 ha i 65 % składki do 1 sztuki zwierząt gospodarskich, na które w budżecie na 2017 rok zapewniono 918 mln złotych - kwota ta będzie corocznie wzrastała. Działania te znacząco zwiększają ochronę producentów rolnych przed skutkami klęsk żywiołowych. Było to szczególnie ważne w 2018 roku w sytuacji klęski suszy, która dotyczyła dużej części gospodarstw rolnych.

W sytuacji nasilania się kryzysu hodowli trzody chlewnej na terenie województw wschodnich, Rząd podjął działania eliminujące zagrożenia dla tej hodowli w wyniku występowania wirusa ASF oraz ograniczające negatywne skutki tych zjawisk poprzez: dofinansowanie programu bioasekuracji, depopulację dzików na terenach zagrożonych, organizację skupu trzody i przerób mięsa na cele pozarynkowe, wprowadzenie odszkodowań za straty finansowe z tytułu ograniczeń produkcji i wycofywania hodowli. Podstawowym celem tych działań było ograniczenie strefy występowania ASF oraz ochrona i wsparcie dla producentów trzody chlewnej oraz stabilizacja rynku mięsa wieprzowego, mimo tego zagrożenia.

Bardzo istotnym działaniem Rządu było też wsparcie dla budowy infrastruktury rolnictwa. Podjęte zostały dodatkowe inicjatywy lokalne, których beneficjentami są producenci rolni, obejmujące budowę lub modernizację dróg lokalnych, kontynuację programu budowy i modernizacji targowisk, poprawę gospodarki wodno-ściekowej oraz scalania gruntów.

Rząd zamierza kontynuować działania prorozwojowe na rzecz polskiego rolnictwa, w tym poprzez wsparcie dla innowacyjności, unowocześnianie technik produkcji roślinnej i zwierzęcej zwiększających rentowność produkcji oraz rozwój terenów wiejskich.

Z podwyższenia świadczeń emerytalno-rentowych do wysokości 1 tys. zł skorzystało ponad 340 tys. rolników. Dodatkowo obniżyliśmy wiek emerytalny dla rolników do 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn, podniesiony przez rząd PO-PSL.

Dla zmniejszenia nadmiernej biurokracji w obsłudze rolników oraz wsparcia procesów rynkowych, z połączenia Agencji Rynku Rolnego i Agencji Nieruchomości Rolnych we wrześniu 2017 roku utworzony został Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nowa instytucja będzie także przeciwdziałać nadmiernej koncentracji nieruchomości rolnych, a także ma zapewniać prowadzenie działalności rolniczej przez osoby o odpowiednich kwalifikacjach.

 

W efekcie wprowadzenia w styczniu 2017 r. ustawy, ułatwiającej sprzedaż żywności przez rolników, wzmocniona została ich pozycja konkurencyjna. Z opodatkowania zwolnione zostały przychody ze sprzedaży do kwoty 20 tys. zł, a w proponowanej w 2018 roku nowelizacji - do kwoty 40 tys. zł. Wdrażane są też zmiany przeciwdziałające nieuczciwemu wykorzystywaniu przez sieci handlowe i duże zakłady przetwórstwa, przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Prowadzi to do wyeliminowania nieuczciwych praktyk handlowych z łańcucha dostaw surowców rolnych i żywności oraz obrony rolników przed tymi praktykami.

CO PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚCI ZROBI DLA MAZOWIECKICH ROLNIKÓW I WSI

1.      Zapewnimy obszarom wiejskim odpowiednią ilość i jakość wody poprzez retencję i racjonalne gospodarowanie jej zasobami.

2.      Wesprzemy wzrost intensywności produkcji i poprawę technologii w gospodarstwach towarowych, zorientowanych na rynek.

3.      Udzielimy wsparcia na rzecz modernizacji gospodarstw, umożliwiającej wzrost wydajności pracy w sytuacji wzrastającego deficytu siły roboczej, szczególnie w gospodarstwach młodych rolników.

4.      Wesprzemy rozwój rolnictwa precyzyjnego jako odpowiedź na wzrost wymagań środowiskowych i wysokie koszty w rolnictwie.

5.      Wesprzemy organizujących się gospodarczo rolników w celu zapewnienia dostaw dużych, jednolitych partii surowców oczekiwanych przez zakłady przetwórstwa rolno-żywnościowego i sieci handlowe.

6.      Wesprzemy integrację społeczności obszarów wiejskich, szersze upowszechnianie wiedzy wśród rolników i nie rolników o uwarunkowaniach i uciążliwości produkcji rolnej na wsi.

7.      Wesprzemy rozwój usług zapobiegających wykluczeniu społecznemu i podnoszących jakość życia dla seniorów.

8.      Zapewnimy rozwój turystyki na obszarach wiejskich, wykorzystującej zasoby przyrodnicze i historyczno-kulturowe regionu.

9.      Wesprzemy wytwarzanie żywności jakościowej, określanej jako tradycyjna, regionalna, ekologiczna, poprzez promowanie małego przetwórstwa, krótkich łańcuchów dostaw oraz rolniczego handlu detalicznego.

10.  Udzielimy niezbędnego wsparcia oddolnie tworzonym organizacjom pozarządowym i podmiotom ekonomii społecznej, które mogą realizować ważne działania prospołeczne z zakresu opieki społecznej lub usług na terenach marginalizowanych.